Den gode start

Regitze Juliana Eisig og Michelle Christina Kobusch dimitterede fra SKT-KU i 2021. Begge fik hurtigt job. Læs med her og få deres skildring af deres første tid på arbejdsmarkedet som nyuddannede tandplejere.

Regitze og Michelle kender hinanden fra studietiden, men har ikke så meget at gøre med hinanden i det daglige arbejdsliv, selvom de er ansat hos samme klinikejer. De ses dog på de interne kurser og til diverse fagaftener. Regitze arbejder hos Tandlægerne på Frederiksberg, og Michelle er ansat hos Tandlægerne ved Storkespringvandet i København. 

Vi har stillet de to tandplejere nogle spørgsmål om deres start på arbejdsmarkedet.

Hvad var jeres håb og forventninger som nyuddannede?

"Da vi blev færdiguddannede, var vi begge afklarede med, at vi ville arbejde i det private. Både på grund af økonomi, men også fordi vi havde mest erfaring med de voksne patienter fra skolen. Men det er bestemt ikke udelukket, at vi begge kunne være interesserede i at arbejde i det kommunale engang i fremtiden."

Regitze: "Da jeg blev ansat hos Tandlægerne på Frederiksberg, havde jeg arbejdet på en anden klinik i kort tid og havde derfor ikke meget patienterfaring. Jeg var stadig usikker i min faglighed, mine kommunikative evner med patienten og i at vurdere, om noget var behandlingskrævende. Mit håb og mine forventninger var at få helt styr på disse ting og blive en dygtig tandplejer. Jeg ønskede at blive lært grundigt op og få den vejledning og støtte, man har brug for som nyuddannet. Det har jeg fået. Der er blevet taget godt hånd om mig af den ledende tandplejer og den uddannelsesansvarlige, og der er altid en hjælpsom kollega i nærheden. Der er altid hjælp at få til både store og små udfordringer."

Michelle: "Jeg startede hos Tandlægerne ved Storkespringvandet lige efter studiet. Jeg havde en klar forventning om, at det ville blive udfordrende at gå fra de trygge rammer på skolen, og jeg håbede derfor meget at blive ansat på en klinik, hvor jeg kunne få en blød overgang til kliniklivet. Det vigtigste for mig var at blive ansat på en klinik, hvor min arbejdsgiver havde forståelse for, at jeg var nyuddannet, og at jeg kunne få den hjælp, jeg havde behov for."

Hvordan gik det med at få job efter endt uddannelse?

Michelle: "Jeg begyndte at søge job i slutningen af studietiden, og som mange andre fra min årgang blev jeg kontaktet af flere klinikker. Jeg syntes i begyndelsen, at det  var lidt overvældende, og jeg følte mig usikker på, hvilken klinik der ville være den bedste arbejdsplads for mig." 

Regitze: "Jeg kom lidt senere i gang med jobsøgningen. Mange fra årgangen havde allerede job, inden de var færdiguddannede. Jeg følte ikke, at jeg havde travlt og ville gerne lige holde den sidste lange sommerferie, så jeg begyndte først at søge job i august og gik til de første jobsamtaler i september. Der var helt sikkert langt færre jobopslag i august måned end i juni, så jeg nåede lige at blive nervøs for, om jeg var for sent ude. Der blev dog løbende slået jobannoncer op, og jeg endte med at vælge den anden klinik, jeg var til samtale hos. Det var på grund af en god kemi og en god mavefornemmelse, at jeg valgte den klinik.

Hvordan gik jobsamtalen?

Michelle: "Jeg var meget nervøs – også selvom jeg tidligere havde været til flere jobsamtaler. Efter samtalen havde jeg en god fornemmelse i maven. Samtalen var meget behagelig og afslappet. Jeg kan huske, at jeg virkelig håbede, at jeg ville få jobbet."

"Til de nye tandplejere, som skal ud og søge deres første job, vil jeg anbefale at gå til så mange jobsamtaler som muligt. På den måde kan man ”øve” sig og få en idé om, hvad man synes er vigtigt i jobbet. Man får måske også lidt mere styr på nerverne og kan slappe mere af i situationen. Det er også en god måde at lære at fortælle om sig selv, sin faglighed og de værdier, man har som tandplejer."
 
Regitze: "Jeg er enig. Man skal endelig ikke holde sig tilbage med at gå til jobsamtaler – og vær ikke bange for at takke nej til et jobtilbud. Du vil modtage mange jobtilbud, nu hvor der er mangel på tandplejere, så det er okay at vente på den helt rigtige mavefornemmelse. Og ja, forbered dig og øv dig i at svare på spørgsmål som typisk kommer til jobsamtaler og vær dig selv og svar ærligt. Det er vigtigt, at man har de samme værdier som klinikken. Der skal også helst være en naturlig og god kemi mellem dig og klinikkens chef og de andre medarbejdere."

Introduktionsforløb

Alle, der bliver ansat på klinikkerne, skal igennem et to ugers introduktionsforløb. Her følger man tandlæger, tandplejere, endo-specialisten, kæbekirurgen, og man kommer også i receptionen og i call-centeret. Herudover er man også en dag på de to andre klinikker og følger forskellige behandlere. I slutningen af forløbet har vi selv patienter, mens den ledende tandplejer på klinikken er med og kan hjælpe ved behov. Dette forløb er det samme, hvad enten man ansættes som rutineret tandplejer eller er nyuddannet.

Regitze: "Jeg synes, at det var rart med sådan et introduktionsforløb. Man får et indblik i alle led af klinikken. Til slut har man sine egne patienter for første gang, men med hjælp lige ved hånden."

Michelle: "Særligt som nyuddannet gav introduktionsforløbet os en blød start på arbejdslivet. Jeg frygtede at gå fra meget god tid på skolen og altid at have en underviser ved hånden til at skulle stå fuldstændig alene med en patient. Det var heldigvis ikke noget problem. Jeg kan altid spørge en kollega, hvis jeg har behov for sparring." 

"Vores kollegaer var meget imødekommende. Introduktionsforløbet gav en super god start med en grundig onboarding, hvor vi også mødte mange af vores kollegaer på de øvrige klinikker."

"En ting er overhovedet at have et introduktionsforløb. Det er der mange klinikker, der ikke har. Det giver en blødere start og et bedre overblik over, hvilke forventninger der er til én. Det er meget vigtigt for en nyuddannet."

Hvad var det bedste i introduktionsforløbet – noget andre klinikker kan tage til sig?

Regitze: "En ting er overhovedet at have et introduktionsforløb. Det er der mange klinikker, der ikke har. Det giver en blødere start og et bedre overblik over, hvilke forventninger der er til én. Det er meget vigtigt for en nyuddannet. Men et introduktionsforløb kan ikke stå alene. Det er vigtigt, at klinikken der vælger at ansætte en nyuddannet har ressourcerne og overskuddet til at forsætte med at hjælpe og vejlede tandplejeren i det første stykke tid. Jeg oplevede det fuldstændig modsatte i min første ansættelse, hvor jeg blev overladt til mig selv efter to dages intro. Det var ubehageligt og ikke fagligt ansvarligt."

Michelle: For at give en nyuddannet tandplejer en god start på klinikken, tror jeg, det er essentielt at skabe et miljø, hvor der er plads til at stille spørgsmål. Det vil skabe et miljø med masser af faglig sparring, som er til gavn for alle på klinikken. Et godt introduktionsforløb har fokus på en langsom onboarding og et udviklende læringsmiljø – og at der stadig tages hånd om den nye medarbejder efter introduktionsforløbet.

Havde I præstationsangst i starten?

Regitze: "Ja, det havde jeg helt sikkert. Jeg var meget nervøs og bare det at holde instrumenterne i hænderne føltes klodset i starten. Jeg var meget opmærksom og overanalyserende på, hvad jeg kommunikerede til patienterne, eller hvordan mit sug sad eller andre helt små ting. Mange siger, at det at komme ud på arbejdsmarkedet som tandplejer er lidt som at lære at køre bil – du lærer alt teorien på skolen, men det er først, når du kommer ud i arbejde, at man helt forstår, hvad det vil sige at være tandplejer. Det er meget anderledes fra skolen til arbejdsmarkedet – men på en god måde."
 
Michelle: "Jeg syntes, det hjalp meget at snakke med andre fra studiet, som var startet i arbejde over sommeren og høre dem fortælle, at det faktisk ikke var så farligt at begynde på arbejdsmarkedet. Jeg følte nu heller ikke, at der blev sat nogle urimeligt store krav til mig fra arbejdspladsens side. Der var en god forståelse for, at jeg var nyuddannet."

Kunne I sige, hvis der var noget, der ikke fungerede for jer, eller noget I var utrygge ved eller ikke forstod?

Michelle: "Da jeg søgte job var min første prioritet at finde en klinik, hvor jeg havde en fornemmelse af, at min leder var en person, jeg altid kunne gå til, og som "har min ryg". Det føler jeg helt bestemt, at jeg har fundet. Jeg oplever stadig situationer, hvor jeg kan være i tvivl, f.eks. ved diagnosticering eller behandlingsplaner, og dér ved jeg, at jeg altid kan kigge ind til min leder eller en kollega."
 
Regitze: "Noget af det fedeste ved klinikken er, at de ikke forventer, at man kan alt fra start. De er indforståede med, at man som ny tandplejer har brug for rigtig meget hjælp og vejledning. På klinikken er det okay, at man siger: Det er jeg faktisk i tvivl om, jeg går lige ind og spørger min kollega ved siden af. Det er meget befriende at få lov til at være i tvivl. Jeg føler også, at patienterne har det godt med, at man ønsker en second opinion eller et ekstra blik på noget. De føler, at der bliver taget godt hånd om dem. Faglig sparring er vigtig i hverdagen og kommer både én selv og patienten til gode." 

Har I nogle gode råd til nye tandplejere i forhold til at få en god start på arbejdsmarkedet?

"Find ud af, hvad en god arbejdsplads er for dig: Godt arbejdsmiljø, en chef man kan kommunikere med, forståelse for at der skal være afsat god tid til patienterne i starten, om klinikken har et introduktionsforløb. Husk at være dig selv, og at det er okay, du ikke ved det hele fra start af."

"Det er rigtig fedt at have en ledende tandplejer – én man kan tale med om store og små ting. Det, synes jeg, fungerer rigtig godt på vores klinikker."

Er der noget, I kan give videre til de arbejdsgivere, der læser med?

Regitze: "Skab en tryg ramme for dine medarbejdere og lyt til dem. Hvis man vælger at ansætte en nyuddannet tandplejer, skal man være forberedt på at hjælpe og vejlede meget i starten. Det er rigtig fedt at have en ledende tandplejer– én man kan tale med om store og små ting. Det, synes jeg, fungerer rigtig godt på vores klinikker."
 
Michelle: "Hvis jeg var arbejdsgiver og skulle ansætte en nyuddannet tandplejer, ville jeg tænke tilbage på, hvordan jeg selv havde det, da jeg skulle starte på mit første job, hvor alt var nyt og måske lidt farligt. Generelt tror jeg også, at de fleste ansatte, uanset om man er rutineret eller nyuddannet, har en idé om, hvad der er med til at skabe en god hverdag, så vær nysgerrig og forstående!"