Videregivelse af journaloplysninger

Generelt

I tilfælde, hvor der ikke er mulighed for at 'overdrage' en patientjournal i sin helhed, og hvor der måske i øvrigt ikke er behov for at få indblik i den fulde journal, kan det i visse situationer i stedet være muligt for sundhedspersoner at 'videregive' nødvendige, specifikke journaloplysninger til andre sundhedspersoner på tværs af faggrupper, sektorer, praksisser m.v., med henblik på at sikre, at patientbehandlingen sker rettidigt og korrekt.

For tandplejere vil reglerne om videregivelse af journaloplysninger som oftest være relevante i forbindelse med behandling, herunder undersøgelse, diagnosticering, forebyggelse og sundhedsfremme, af nytilkomne patienter.

Videregivelse af journaloplysninger kan både ske med og uden patientens, eller dennes værges, samtykke. Hvis videregivelsen skal ske på grundlag af patientens samtykke, er det afgørende - for at samtykket er gyldigt - at der er tale om et frivilligt, specifikt, informeret og utvetydigt samtykke således, at der ikke er nogen tvivl om, hvilke typer af oplysninger, der må videregives, til hvem og til hvilke formål. Samtykket skal journalføres.

Patienter skal informeres om, at de har mulighed for at tilkendegive, at de ikke ønsker deres journaloplysninger videregivet generelt eller af/til bestemte sundhedspersoner - i så fald skal dette føres til journalen, ligesom det skal fremgå af journalen, hvilken information patienten har fået om de mulige konsekvenser ved, at oplysningerne ikke må videregives.

Videregivelse af journaloplysninger i forbindelse med behandling

Der kan i forbindelse med behandling - med patientens samtykke - ske videregivelse mellem sundhedspersoner af journaloplysninger. Patientens samtykke til videregivelsen i forbindelse med behandling skal være informeret og konkretiseret, og det skal gives i forbindelse med det aktuelle behov for videregivelse - det er således ikke muligt at indhente samtykke med henblik på et fremtidigt behov for videregivelse. Samtykket, som kan afgives såvel mundtligt som skriftligt, kan enten gives til den sundhedsperson, der videregiver oplysningerne eller til den sundhedsperson, der skal modtage oplysningerne.

Patientens samtykke skal føres til journalen, ligesom det skal fremgå af journalen hvilke oplysninger der er videregivet, til hvem og med hvilket formål samt i nødvendigt omfang, hvilken information patienten har fået som grundlag for at tage stilling til videregivelsen. Patienten kan i øvrigt på ethvert tidspunkt trække sit samtykke tilbage, så længe videregivelse ikke allerede har fundet sted.

Det vil hovedsageligt være muligt for sundhedspersoner at videregive en patients journaloplysninger til andre sundhedspersoner - uden patientens samtykke - hvis det er nødvendigt af hensyn til et aktuelt behandlingsforløb for patienten, og videregivelsen sker under hensyntagen til patientens interesse og behov. Der må alene ske videregivelse af journaloplysninger, som er relevante for behandlingen. I praksis vil det dog ofte være vanskeligt at udskille de for behandlingen nødvendige journaloplysninger fra de øvrige journaloplysninger, som ikke er relevante for det aktuelle behandlingsforløb, og som derfor ikke kan videregives uden patientens samtykke. Derfor vil det tit være hensigtsmæssigt at indhente et konkret samtykke fra patienten til videregivelsen.

Under aktuelle behandlingsforløb, hvor der følges op på eller fortsættes en igangværende behandling, vil helbredsoplysninger indeholdt i patientjournalen typisk kunne videregives uden patientens konkrete samtykke. Det skyldes, at patienten, som konsekvens af det informerede samtykke, patienten allerede vil have afgivet til påbegyndelse af selve behandling, må forudsættes også at have givet samtykke til, at der kan ske videregivelse af de for det aktuelle behandlingsforløb nødvendige helbredsoplysninger til andre sundhedspersoner. Hvis der omvendt ikke er tale om et samlet og kontinuerligt behandlingsforløb, vil det være nødvendigt at indhente patientens samtykke, hvis der skal ske videregivelse af journaloplysninger.

Hvis en tandplejer videregiver journaloplysninger uden patientens samtykke til brug for behandling, skal dette føres til journalen, når det er nødvendigt for en god og sikker patientbehandling, ligesom det skal fremgå af patientjournalen, hvilke oplysninger der er videregivet, hvorfor oplysningerne videregives, til hvem og på hvilket grundlag. Det vil typisk ikke være nødvendigt at journalføre, at oplysninger er videregivet mellem sundhedspersoner på samme behandlingssted.

Videregivelse af journaloplysninger til andre formål end behandling

For så vidt angår sundhedspersoners videregivelse af journaloplysninger til andre formål end behandling er reglerne i sagens natur relativt restriktive.

Således kræver sundhedspersoners videregivelse af journaloplysninger til andre sundhedspersoner, myndigheder, organisationer eller private personer til andre formål end behandling som klart udgangspunkt patientens aktuelle, skriftlige samtykke, og samtykket skal føres til patientjournalen. I praksis vil denne situation kunne opstå, hvis en offentlig myndighed har behov for at få indblik i journaloplysninger i forbindelse med behandling af eksempelvis arbejdsskade- eller sygedagpengesager, ligesom private virksomheder såsom forsikringsselskaber også have et sådant konkret behov.

Videregivelse af journaloplysninger til andre formål end behandling kan også i helt særlige tilfælde ske uden patientens samtykke, herunder når det følger af lov, at oplysningerne skal videregives og oplysningerne må antages at have væsentlig betydning for eksempelvis den modtagende myndigheds sagsbehandling. Hvis en sundhedsperson videregiver journaloplysninger uden patientens samtykke til andre formål end behandling, skal det føres til patientjournalen i nødvendigt omfang, ligesom det skal angives i journalen, hvilke oplysninger der er givet, til hvem og på hvilket (lov)grundlag.